Evenementen

Net zoals veel andere mediterrane landen staat Madeira bol van de jaarlijkse (vooral religieuze) evenementen. Hierbij een overzicht van de belangrijkst evenementen van Madeira:

Madeira Wandelfestival

Wanneer: januari

Dit festival is een grootschalig wandelevenement op de eilanden Madeira en Porto Santo. Deelnemers kunnen onder leiding van een professional 5 dagen lang 20 van de populairste paden bewandelen. Een ultieme kans om de natuur van Madeira écht goed te ervaren.

Carnaval

Wanneer: februari

Denk aan een optocht vol opzwepende sambamuziek, kostuums in alle kleuren van de regenboog , dans en blije gezichten door de hele stad Funchal. De sfeer van deze optocht (die op carnavalszaterdag plaatsvindt) doet denken aan het carnaval in Rio de Janeiro. Op de dinsdag is er nog een optocht, maar dan eentje vol humor en maatschappelijke satire. Zeker niet iets om te missen!

Bloemenfestival

Wanneer: april of mei

Een evenement vol geurende bloemen, pracht en praal is het Bloemenfestival in Funchal. De hoofdstad wordt elk jaar uitgedost met duizenden van de meest fraaie lokale bloemen. Daarnaast is er een parade waarin de inwoners alles op alles zetten om u te verbazen; van uitgedoste danseressen tot praalwagens vol bloemen. En dat is niet alles: tijdens dit festival ruikt de stad heerlijk dankzij al die bloemen!

Festas da Sé

Wanneer: mei/juni

Een aangenaam evenement zijn de Festas da Sé. Gedurende 1 week verandert het historische centrum van Funchal in een groot traditioneel feest. Restaurants en barretjes openen hun terrassen en geven bezoekers de mogelijkheid om traditionele Madeirese drankjes en lekkernijen te proberen. Ook vullen verschillende folklore bands en harmonieën de straten met muziek.

Atlantisch Festival

Wanneer: juni

Dit festival bestaat eigenlijk uit 2 elementen: een vuurwerkcompetitie die gedurende de maand elke zaterdag de hemel oplicht. Vier verschillende pyrotechnische bedrijven nemen het die dagen tegen elkaar op. Daarnaast treden er de hele maand verschillende orkesten en filharmonische bands op.

Monte Festival

Wanneer: 14 en 15 augustus

Eén van de meest belangrijke religieuze evenementen van het jaar. Het is een viering voor ‘Senhora do Monte’, waarbij families en vrienden samenkomen rondom de Montekerk en daar de hele nacht dansen, liederen zingen, drinken en eten. Op de tweede dag vindt een processie door de stad plaats.

Madeira Wijnfestival

Wanneer: augustus/september

Het Madeira Wijnfestival viert de start van de druivenoogst en is een ware toeristische trekpleister. In deze feestweek vindt een parade in de straten van Funchal plaats. De straten zijn dan gevuld met mensen die de oude wereld van wijn maken doen herleven, traditionele muziek, dansers en de kans om volop te genieten van de heerlijke wijn en Madeirese lekkernijen.

Kerstmis

Wanneer: december

Kerstmis leeft op Madeira. Vanaf november werken inwoners van Funchal, maar zelfs ook in de meest afgelegen dorpen, aan het creëren van een intieme kerstsfeer. Op 23 december vindt de Kerstnacht plaats op de ‘Mercado dos Lavradores’ in Funchal, waarbij dit marktplein wordt omgetoverd in 1 groot feest met muziek, eten , drankjes en kerststallen. Mensen komen bij elkaar om kerstinkopen te doen, maar ook om samen met bekenden te genieten van de nacht en elkaars aanwezigheid.

Oud & Nieuw

Wanneer: december/januari

Denkt u aan oud & nieuw op Madeira, dan denkt u aan vuurwerk. Madeira heeft van 2006 tot 2010 het wereldrecord van grootste vuurwerkshow in handen gehad. Dit 8 minuten durende spektakel zal u niet snel vergeten! Kortom, een uitstekende manier om een nieuw jaar in te gaan.