Onbewoonde eilanden

De onbewoonde eilanden van Madeira bestaan uit 3 kleine eilanden: Ilhéu Chão, Deserta Grande en Bugio. Ze liggen ongeveer 30 kilometer voor de zuidoost kust van het eiland Madeira. De eilanden worden ‘Ilhas Desertas’ genoemd, oftewel de Verlaten eilanden.

Verwoede pogingen tot koloniseren

Ilhéu Chão is het kleinste eiland en ligt het dichtstbij Madeira. Deserta Grande is met een lengte van 13,5 kilometer het grootst van de Verlaten eilanden. Bugio is het meest zuidelijke eiland. Vroeger zijn er verwoede pogingen gedaan om de eilanden te koloniseren, maar door afwezigheid van een bruikbare waterbron is dit nooit gelukt. Alleen Deserta Grande heeft een waterbron, maar dit water is niet van goede kwaliteit. Ook de hoogte van de eilanden en de scherpte van de vulkanische rotsen zorgden ervoor dat het cultiveren van het landschap vrijwel niet te doen was.

Enkel wetenschappers toegestaan

Het is verboden om de eilanden zomaar te bezoeken. De enige mensen die er komen , zijn wetenschappers. De eilanden zijn namelijk tot natuurreservaat uitgeroepen, aangezien er één van de laatste populaties van monniksrobben op de eilanden leeft. Aan de westzijde van Deserta Grande staat een wetenschappelijke nederzetting, die altijd bewoond is. De wetenschappers beschermen de robbenpopulatie en verzorgen zieke robben.

Uitstekend voor vogelspotten

De eilanden hebben een fragiel ecosysteem. Hoewel precieze informatie over de dierlijke inwoners van de eilanden nog schaars is, is wel bekend dat er veel vogels op af komen. Er leven ongeveer 15 soorten zeevogels, waaronder de Bulwers stormvogel. Dit is de grootste kolonie Bulwers stormvogels in het Atlantische gebied en waarschijnlijk zelfs in de wereld. De Desertasstormvogel nestelt alleen op het eiland Bugio. Dit maakt de wateren rondom de eilanden perfect voor vogelspotten.