Wandelen

Een bezoek aan Madeira is niet compleet zonder één van de vele mooie wandelingen te hebben ondernomen. Madeira staat bekend om haar prachtige Levadawandelingen. Dit zijn routes langs de irrigatiekanalen in de bergen. Zo komt u op de meest prachtige locaties terecht!

‘Levadas’: van irrigatiekanaal naar wandelattractie

Op Madeira is vroeger ongeveer 2.000 kilometer aan ‘levadas’ aangelegd. Dit zijn kanaaltjes die water van het noorden naar het droge zuiden moeten transporteren. Om onderhoudswerkzaamheden uit te kunnen voeren, werden er destijds ook paden langs deze kanalen gebouwd. Inmiddels vormen deze paden een ware wandelattractie.

Ga voorbereid op pad

Een Levadawandeling kan een flinke onderneming zijn. Soms is er op bergkammen geen ruimte voor een pad langs de ‘levada’, waardoor u op de randen van het kanaaltje moet lopen. Hebt u hoogtevrees? Wees dan ook voorbereid, want het kan voorkomen dat u rakelings lang een diep dal moet lopen. Ook kan het voorkomen dat een pad door een berg heengaat, met een spannende wandeling door een tunnel als gevolg. Er is echter geen reden voor paniek. Zolang u geen risico’s neemt, wacht u enkel een zeer geslaagde wandeling!

Actueel overzicht van de wandelingen

Madeira kent erg veel verschillende routes: van 1 tot 14 kilometer en in allerlei moeilijkheidsgraden. Op de officiële toerismewebsite van Madeira Islands kunt u een actueel overzicht van de wandelingen vinden.


Tips voor een veilige wandeling:

  • Maak een wandeltocht niet alleen.
  • Neem warme kleding mee, aangezien het weer snel kan veranderen.
  • Draagt u zomerkleding? Vergeet niet zonnebrand te smeren. Een pet of iets dergelijks dragen, is ook een aanrader.
  • Wees voorbereid op een fikse regenbui door een regenjack en een droog paar sokken mee te nemen.
  • Maakt u een lange wandeling? Draag de juiste wandelschoenen, geen sandalen of slippers. Schoenen met een goede grip zijn belangrijk, aangezien de paden soms glibberig kunnen zijn.
  • Zorg dat u goed op de hoogte bent van de wandeling en de afstand, zodat u voor het donker thuis bent.
  • Neem voldoende eten en drinken mee.
  • Neem een EHBO-kit mee.